counter for tumblr
izzi

Novembember 2011

“Eindelijk” is het zover.... Izzi is bij ons. Maandag 31 oktober hebben we haar bij Pip en Joris opgehaald. Wat een feest. Samen met Choco mee in de auto op weg naar de 2 mannen. Nu is het kwartet compleet.

Izzi doet het supergoed, is een relaxte pup die al heel veel geleerd heeft. De eerste 5 maanden heeft ze genoten op haar geboortegrond tussen de kanjers van volwassen honden en haar broertje Plato. We hadden verwacht dat ze wel even zou moeten wennen in haar nieuwe roedel....maar niets is minder waar. Izzi is heel stabiel en sociaal, weet precies hoe zich te gedragen naar haar nieuwe roedelgenoten: uitdagen, klein maken, afstand houden en vooral “gewoon” meedoen met de dagelijkse gang van zaken. Ze neemt snel de rust en routine over die hier in de roedel heerst.


Wat opvallend is, is dat wij door de komst van Iz ook anders naar het trio kijken, hun volwassenheid valt ons op. We zijn zo gewend aan het trio en hun doen en laten...zo mee gegroeid met hun ouder worden, dat we een beetje vergeten zijn hoe het is om een pup te hebben. Ons trio laat heel goed zien hoe om te gaan met het puppengedrag: geweldig om de hondentaal te zien. Tot op zekere hoogte wordt het speelgedrag geaccepteerd, maar wordt Izzi te druk dan volgt een duidelijke waarschuwing en toont Izzi de correcte reactie (maakt zich klein).


Bij aankomst van Izzi werd ze door de 2 mannen grotendeels genegeerd. Ze gingen hun eigen gang en liepen langs haar heen. Mooi om alles zo te zien gebeuren. En ook de reacties per hond zijn kenmerkend:

- Balou lijkt het meeste moeite te hebben met duidelijk te maken wat hij wil. De kleine Iz zoekt hem steeds op, likt zijn bek of hapt er zachtjes naar. Balou deinst wat voor terug en blaft naar haar, hij rent dan steeds voor haar weg wat voor Izzi aanleiding lijkt om nog meer achter hem aan te zitten. Pas op dag 3 zagen we een reactie bij Iz dat zij zich ook naar Balou klein maakte. Maar iets in zijn manier van doen maakt dat Iz bij hem doorgaat.


- Simba kan heel duidelijk kenbaar maken dat het genoeg is: een aanraking van Iz is oké , maar happen in zijn poten of tegen hen opstaan gaat niet door: hij  gromt wat of geeft een blaf en dan is het direct klaar. Geweldig om te zien hoe Izzi zich even klein maakt, buik toont, Sim aan haar laat snuffelen om vervolgens weer op te staan en de toenadering tot Sim opnieuw te zoeken.


- Choco, dat is een heel ander verhaal. Die is zó relaxed. Slaapt gewoon door als Izzi haar beklimt, of haar bek komt aflikken. Laat het allemaal toe (tenzij Izzi echt even te wild is). Vindt het allemaal best. Zij liggen dan ook deze eerste dagen al het meest naast elkaar.


Buiten is het een heel ander verhaal: Izzi gaat dan mee op stap met de roedel en loopt parmantig mee. Snuffelt waar de anderen snuffelen, speelt mee. Volgt de roedel goed en zijn er geen momenten waarop gecorrigeerd wordt.


Izzi is enorm gretig om te leren, ze is nu duidelijk in een fase dat een aantal situaties weer “nieuw” of “eng” zijn en waar ze luid baffend mee omgaat. Maar wat pakt ze de dingen goed op zeg: dag 1 waren de koeien langs het veld zoooo eng, op meters afstand blafte ze al. Diezelfde middag zwakte het blaffen al af als we haar er weer mee langs namen. Dag 2 liep ze nog wel een beetje borstelend mee, maar geen blaf. En nu wil ze er zelfs dichterbij komen en heeft ze een ontspannen houding. Steeds op pad met veel brokjes en positviteit : we zijn weer heerlijk in de puppentijd

Izzi, november 2011
Izzi3