counter for tumblr
Gezondheid
Balou heeft in zijn jonge leven al een aantal gezondheidsklachten gehad en langzaam wordt er meer duidelijk, d.w.z kan er een naam gegeven worden aan een aantal klachten. Toch hebben we sterk het gevoel dat het plaatje nog niet compleet is: ik denk dat de verschillende klachten in relatie staan tot elkaar en dat we nog zoekende zijn naar de hoofdoorzaak. Ik heb veel gelezen en informatie verzameld die me stapsgewijs verder geholpen heeft of op ideeën heeft gebracht, maar zoals gezegd: we zijn er nog niet helemaal. Ik hoop dat er eigenaren zijn die een aantal klachten herkennen en ervaring willen uitwisselen. Het is een lang verhaal, maar ik zal het proberen samen te vatten en chronologisch op te schrijven.

Epilepsie
Het begon toen Balou ongeveer 7 maanden was. Lag lekker in de tuin te slapen, schrok op van iets en wilde naar binnen lopen: hierbij waggelde hij en zakte als het ware door zijn poten. Op dat moment dachten we dat hij zich verstapt had en aangezien de klachten kortdurend waren (enkele minuten) leek er niets bijzonders aan de hand. Enkele maanden later gebeurde echter hetzelfde, wederom schrok hij ergens van terwijl hij lag te slapen, leek te verstijven en daardoor niet verder te kunnen lopen. Dierenarts dacht aan de hand van het verhaal aan een soort groeistuipen.

Helaas volgden er echter meerdere aanvallen in de maanden daarna. Toch kon de dierenarts niet met zekerheid zeggen dat er sprake was van epilepsie, dus kozen we in overleg met de dierenarts ervoor om (nog) geen medicatie te geven. Mede vanwege het feit dat Balou nog zo jong was EN geen last leek te hebben van de aanvallen (geen rest verschijnselen).

Kenmerkend van de aanvallen is dat deze steeds voorafgegaan worden door een schrikreactie uit slaap.

Beschrijving van een aanval
De aanval wordt steeds ingezet na een schrikreactie tijdens rust/ slaap.
Duur: variërend 5-10 minuten (einde aanval tellen we vanaf moment dat Balou weer "gewoon" op staat en kwispelend verder loopt. Verschijnselen: zwabberen, dronkemansloop, daardoor door poten zakken c.q niet blijven staan. Alle 4 de ledematen geheel gestrekt met gespreide tenen. In bovenbenen spierspanning zichtbaar. Bij proberen te staan : strekken de voorpoten vol spierspanning. Ogen blijven contact zoeken, lijken angstig te kijken mede door wijde pupillen. Ademhaling: duidelijk hoorbaar als soort snuiven c.q zwaar ademen door neus en meestal krijgt hij een "loopneus".
Buik/ darmen duidelijk hoorbaar rommelend. Hoofd schudt wat trillend heen en weer. Soms is dit ook eerste wat zichtbaar is van aanval. Staart aanvankelijk nog kwispelend, wordt ook stijf, soms gekruld. Hartslag bonkt in borstholte (voelbaar met hand).

Einde van aanval: langzaam verslappen spieren zich, gaat staart weer kwispelen, staan ogen niet meer angstig en wanneer je voelt dat zijn lijf niet meer gespannen is, staat hij ook weer op en loopt  kwispelend verder. Blijft absoluut bij kennis en reageert op onze aanwezigheid.

Genieten....
Juli 2008
Juni 2009
Juni 2009
doofheid

November 2010, still going strong!