counter for tumblr
Choco

Januari 2008
Op de hondenschool waar ook Simba en Balou getraind hebben, is het nu de beurt aan Choco: ze volgt een introductiecursus speuren en maakt daar kennis met: speuren/ apporteren en sorteren.

Voor Choco is het allemaal spannend. Ze is iets te stil in de groep: want waar ze op straat soms luid blaffend op vreemde honden af kan stappen (vooral de niet-labradorachtige vreemdelingen), zo stilletjes is ze in deze groep van 6 (waar zij de enige lab is). Een beetje gedrukt staat ze bij me. Maar als ze dan het spoor mag gaan uitwerken op zoek naar het speeltje: dan zien we een andere Choco.... Haar zwabberstaart doet weer mee en zonder aarzeling gaat ze op haar doel af!

Apporteren is een ander verhaal. Zo’n houten blok is toch om op te kauwen...? En als het dan afgenomen wordt, zakt haar staart tussen haar poten of gaat ze plat op de grond liggen. We gaan proberen om het extra leuk voor haar te maken, maar als het niet lukt: geeft niets Chokie... Dan apporteren we niet.
Een speeltje afgeven of aannemen valt nog niet mee: Choco doet dit nog veel te ruw en hapt ipv in het speeltje ook zo in je hand, dat leverde me vorige week ook een bloedende duim op.... Oefenen dus.

Februari 2008
Choco heeft nu een aantal speurlessen gehad en het lijkt er op dat ze het speuren en zoeken het leukste vindt. Ze heeft ook gesorteerd en ook dat ging verrassend goed. Thuis hadden we geoefend met een doekje waar mijn geur aan zat, maar omdat we een les gemist hadden moest ze niet het doekje sorteren, maar een houten stokje. Ahum, dat hadden we nog niet geoefend dus tijdens de les het houten stokje maar goed tussen mijn handen gewreven. Het stokje werd onder een klein dakje gelegd (een rij van 6 dakjes) en Choco moest het stokje vinden.De eerste keer ging dat wat aarzelend (“wil je echt dit stokje hebben?”). Maar al snel had ze door wat er van haar verwacht werd en gaandeweg de les werd het steeds moeilijker. Zo werd er per ronde steeds een vreemd stokje (dus zonder mijn geur) onder een ander dakje bijgelegd. Choco geeft niet één keer geaarzeld en niet één keer het verkeerde stokje gepakt, maar steeds weer die met mijn geur. Zelfs niet toen er een stokje naast die van haar onder het dakje lag! Echt geweldig om te zien dat Chookie het zo snel oppikt.
Bijna 6 jaar en nooit eerder gesorteerd, super!

De momenten dat Choco niet aan de beurt is, ligt ze super relaxed aan de riem te wachten
en kijkt wat om zich heen. Wat een wereld van verschil met de lessen van Simba en Balou,
waar het toch altijd weer een oppassen geblazen was met de andere reuen.
Menigmaal vielen de honden dan naar elkaar uit en waren we vaak meer ook bezig met
aandachtsoefeningen en de honden afleiden tot ze weer aan de beurt waren....
Choco7

Juni 2010

Choco zoekt het hogerop....

Choco heeft nu echt de boven-etage ontdekt. Iedere dag komt ze daar even een kijkje nemen (terwijl het eigenlijk verboden terrein is voor de honden). Wat een hoop nieuwe geuren en lolligheden. Als ze mazzel heeft treft ze er zelfs een mand vol zachte ballen, dat wil zeggen: als de kledingkast nog open staat dan staat daar de mand vol sokken... En die bollen deelt ze maar wat graag met de jongens beneden: “kijk eens wat ik heb, zwabber-zwabber-zwabberstaart”. Als Simba zo’n leuke bal afpakt, dan is Choco binnen no-time weer boven voor een nieuwe bol.

Inmiddels heeft Choco ontdekt dat de schuifkast makkelijk met haar neus open te schuiven is, dus nu is geen sok meer veilig....


Juli 2011