counter for tumblr
Woensdag 10 november 2004
Helaas toch vorige week een aanval gehad, ook weer door een schrikreactie. Balou lag te slapen toen Simba "aansloeg", Balou schrok wakker en blafte direct mee (lijkt dus wel "iets" te horen), met kort daarop  volgend de aanval. Vandaag dan voor de 2e keer naar Zeist i.v.m de herhaling van de gehoortest. Zoals we al verwacht hadden: geen verschil t.o.v 1e test, dus bevestigt dat Balou doof is. Dexamethason wordt gestopt. Op 2 december hebben we een afspraak met dierenarts Lisette Overduin in Oisterwijk, internist en met speciaal aandachtsgebied: epilepsie.
2 december 2004
Vandaag kennisgemaakt met dr. Lisette Overduin. Een zeer vriendelijk arts, goed luisterend naar ons verhaal en Balou observerend. Zij heeft ruime ervaring met epilepsie. In het kort komt haar conclusie hier op neer: Het verhaal past niet helemaal bij epilepsie met name vanwege het feit dat er geen sprake van een "herstelfase" na een aanval is (wat eigenlijk altijd wel zo is) en het vaste gegeven dat de aanval steeds optreedt na een schrik-moment. Waar zij eerder aan denkt is een probleem in het gebied van de neurotransmitters. Maar wat het probleem precies veroorzaakt is niet duidelijk, ofwel: is geen naam aan te geven en ook geen behandeling voor bekend. Zij denkt dat gezien de klachten je eerder moet denken aan een verwantschap met "narcolepsie en cataplexie". Het interessante hierbij is dat ik enkele maanden geleden met de arts van DogtorJ.com via e-mail gecommuniceerd heb en hij OOK aan een vorm van cataplexie dacht. Het verschil met cataplexie is echter dat er daarbij sprake is van spierverslapping en in het geval van Balou spierspanning. Dr Overduin stelde tevens dat anti-epileptica in dit geval waarschijnlijk niets zouden doen (omdat er waarschijnlijk geen sprake is van echte epilepsie) en er zelfs een kans bestaat dat de klachten zouden kunnen verergeren. Dan zou je nog kunnen denken aan medicatie om de "schrikreactie" te beperken, maar dan praat je over een sederend iets, waar we ook niet veel voor voelen.

Advies van haar waar wij achterstaan is: geen medicatie geven, accepteren van de klachten in de hoop dat er eens meer bekend wordt over de aandoening (uitwisseling van ervaring, waar zij via collega's gebruik van zal maken, ook op europees congres).

Het toeval wil dat de arts vorige week ook een labrador in de kliniek kreeg met een soortgelijk verhaal... verschil was alleen dat deze lab niet doof was. Hopelijk hoort zij via collega's meer van soortgelijke gevallen, zodat er meer onderzoek naar gedaan kan worden...Wat betreft de doofheid: lijkt haar onverklaarbaar en misschien "plotselinge doofheid", wat Balou ook overvallen is dus ook onrustig voor hem is. Zijn nerveuze gedrag (ter plaatse liet hij daar ook wat van zien) is inderdaad geen normaal gedrag. Kortom:
- misschien toch geen epilepsie
-verband met doofheid niet waarschijnlijk (ook niet uit te sluiten)
-terecht dat we (nog) geen medicatie gestart zijn
-klachten hangen waarschijnlijk met elkaar samen, maar doordat niet aantoonbaar is wat de oorzaak is, ook geen therapie voorstel.
Daarnaast stelde ze voor om de Thyrax te stoppen en te observeren of de klachten (onder andere de bruine buikhuid) dan w/n terugkomen. 3 weken observeren of er veranderingen optreden. Dit om te beoordelen of de medicatie hierop van invloed is. Zonder medicatie zou namelijk nog mooier zijn (ieder medicament heeft zijn bijwerkingen en thyrax zou levenslang gebruikt moeten worden, dus je wilt wel zeker weten of de thyrax de reden van verbetering is of niet).We hebben er een heel goed gevoel over, ondanks dat er veel onduidelijk blijft. Maar deze uitleg en voorstellen sluiten aan bij onze gedachten en ook bij wat ik tot nu toe gelezen heb. Het consult heeft bijna een uur geduurd en we zijn er van overtuigd dat dr Overduin veel ervaring/ expertise heeft waar we gebruik van kunnen maken.

Binnen 2 weken tijd sinds het staken van de thyrax: erge haaruitval en weer korstvorming op ellebogen van Balou, toeval of niet: we hebben de thyrax toch maar weer hervat. Haaruitval na staken van thyrax was heftig.
Halverwege januari bemerkten we dat de haaruitval minder begon te worden. Wat heel mooi opknapt nu zijn de ellebogen: 1 elleboog is mooi gaaf en volledig begroeid, de andere knapt ook zienderogen op.
2005