counter for tumblr

Maart 2012

Balou blijkt  hele slechte leverfunctiewaardes te hebben


De laatste periode merkten we dat Balou niet geheel in orde was. Hij hijgde veel tijdens de wandeling en soms moesten we hem bijna letterlijk meeslepen om vooruit te komen. Aanvankelijk dachten we aan weer een terugval van zijn schildklierwaardes...... Maar het letterlijk voortslepen hadden we nog niet eerder meegemaakt en toen viel ons oog op zijn buik:  een opgezette/ bolle strakke buik. . Het is zo gek dat je op dat moment niet meer kunt bedenken of dat al langer zo was, je vraagt je zelfs af of het wel echt dikker is etc. In ieder geval volgden we ons “niet pluis gevoel” en lieten bloed prikken.


Toen de dierenarts belde voor de uitslagen, ging alles in een stroomversnelling: De leverfuncties waren enorm hoog. Er bleek sprake van ernstig leverfalen, een echo van de buik wees uit dat lever opgezet was. De vraag was waar komt dit door en hoe nu verder.


Het meest waarschijnlijk leek het ons dat de fenobarbital (waarvan bekend is dat het leverfunctiestoornissen bij de hond kan veroorzaken) een belangrijke rol speelde. De dierenarts stelde voor om eventueel ook een leverpunctie te doen om andere oorzaak uit te sluiten.


De dag dat we de uitslagen kregen  zijn we meteen online op zoek gegaan naar informatie, want vooral de behoefte om iets te doen was groot bij ons.


1e stap was : stoppen met de fenobarbital. Hoewel we toen nog niet konden weten hoe dat zou uitpakken, meenden we geen keuze te hebben: we hebben nooit echt geweten of de fenobarbital echt effect had op de aanvallen, maar hebben omdat de aanvallen bleven ook nooit echt durven stoppen. Nu zou doorgaan met de fenobarb fatale gevolgen voor de lever kunnen hebben..... We weten inmiddels dat het stoppen van de fenobarb voor Balou een hele goede keuze is geweest! De aanvallen zijn niet verergerd en hij heeft geen ontwenningsproblemen gehad.


2e stap was: direct starten met een dieet. Op de site van epilptic guardian angels, troffen we het “leverreinigingsdieet” aan. Daarnaast kregen we informatie van dr Dodds en Tannetje Koning nadat we hen via mail benaderd hadden.  Het gevoel dat we iets konden doen sterkte ons naast de zorgen die we hadden en naar nu blijkt: terecht.! De resultaten zagen we al na 1 week , toen waren enkele leverfuncties al iets verbeterd.


3e stap was: naast het dieet starten met mariadistel capsules, omdat we gelezen hadden dat zit de reiniging van de lever ondersteunt.


Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder en gaat het goed met Balou!!

De eerste labcontrole na 1 week liet op sommige punten een kleine verbetering zien, maar de cijfers stonden nog wel in het rood en aan balou merkten we nog geen verschil....maar we geloofden in de aanpak die we ingezet hadden.


April / mei 2012

De 3e controle na 1 1/2 maand was het meest verrassend: enkele functies waren al bijna op normaalwaarden. De buik van Balou is geheel geslonken, hij  loopt weer normaal mee op de wandeling. Balou knapt zienderogen op.  De aanvallen blijven op niveau zoals hij die ook met fenobarbital had, dus gaat prima zonder! De thyroxal is voor het eerst sinds  jaren nog verder afgebouwd: ooit 2x daags 6 tabletten, nu 2x daags 2 tabletten!2013

Dieet Balou

Hoofdbestanddelen uit het Leverdieet van Balou:

- gepureerde rauwe groenten

- pasta of aardappels

- witvis , kip, kalkoen, konijn

Daarnaast worden de maaltijden verdeeld over 3 a 4 porties per dag, om de balsting  voor de lever zo klein mogelijk te houden.

Juli 2012

Aanvankelijk at Balou met smaak zijn nieuwe dieet (gekookte witvis, gekookte kip, gepureerde groenten etc). Maar na een week of 2 vond hij het genoeg. Hij liet alle pasta liggen, zodra er groentes door zijn vlees gemixed waren wilde hij ook geen vlees.

Gekookte kip en vis .......pruilend at hij het op. Balou verlangde blijkbaar erg terug naar zijn heerlijke rauwe vleesmaaltijden.


De adviezen van de artsen (Dodds en Koning) waren niet gelijk. Volgens dr Dodd mocht hij absoluut niets rauw zolang zijn lever niet in orde was, dr Koning was daar niet zo stellig in. Ondertussen verbeterde de waardes bij Balou voorzichtig en at hij steeds minder.....viel ook af.


Ook nu weer ons gevoel gevolgd en de tussenweg gekozen:

Balou krijgt weer rauw vlees, maar dan geen roodvlees. Wel vuile pens, kipmixen (vlees/bot/orgaan gemalen) en konijnenmix. Hij eet het met smaak op! Groentes proberen we nog wel, maar meestal laat hij die liggen. We hopen van harte dat zijn leverfuncties zich volledig herstellen zodat we qua vlees weer meer kunnen variëren.


November2012

Balou maakt het goed.  De laatste controle van leverfuncties laten nog geen volledig herstel zien, maar het gaat gewoon goe dmet hem.....dus voorlopig controleren we hem niet meer. Qua dieet letten we er nu alleen nog op dat hij geen rood vlees krijgt en blijven de mariadistel doorgeven (zonder maria-distel werd zijn ontlasting meteen dunner,). De thyrax geven we nog steeds maar 2x per dag 2 tabletten (ook dat gaat goed.....ooit kreeg hij  2x per dag 6 tabletten!).